Nagrada ”Neven” za ”Karavan čudesa” Uroša Petrovića

Karavan čudesa - Uroš Petrović

Nagrada „Neven“, najznačajnija nagrada iz oblasti stvaralaštva za decu, ustanovljena još 1955. godine, pripala je Urošu Petroviću za njegov pustolovni roman Karavan čudesa – javlja Laguna.rs.

Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuju je svake godine „Prijatelji dece Srbije“ za najbolja izdanja za decu i mlade objavljena u prethodnoj godini.

Dodela nagrade biće upriličena 5. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, već tradicionalno u toku Dečje nedelje.

Karavan čudesa je priča o dečaku Adamu koji biva otet iz roditeljskog doma i premešten u prostor divlje prirode jednog drugačijeg sveta. Kao i u dosadašnjim Petrovićevim romanima, iza uzbudljive, nepredvidive pustolovine kriju se slojevi dubljih poruka o poimanju detinjstva i tajnama odrastanja. Tako dela ovog autora rado čitaju i deca i odrasli.

Ovo je drugo značajno priznanje za roman Karavan čudesa – ovenčan je i nagradom Zmajevih dečjih igara „Plavi čuperak“ za knjigu godine.

Knjige Uroša Petrovića su godinama među najčitanijim naslovima književnosti za decu i mlade, a njihovi prevodi su objavljeni u Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Češkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

/* */