Mračna šuma - Liju Cisin
Edit

MRAČNA ŠUMA – drugi deo slavne trilogije Lijua Cisina

U prevodu na srpski jezik, nedavno je objavljen roman Mračna šuma popularnog kineskog pisca naučne fantastike Lijua Cisina. Reč je o nastavku Hugo nagradom ovenčanog romana Problem tri tela, odnosno, drugom delu trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“.

Zasnovan na „teoriji mračne šume“ – koja kaže da se vanzemaljske civilizacije toliko plaše međusobnog kontakta i mogućnosti da naiđu na predatorsku civilizaciju, da strogo prikrivaju svoje postojanje – roman donosi priču o zloj kobi Zemljana nakon što uspeju da ostvare kontakt sa visoko razvijenom vanzemaljskom rasom iz dubokog svemira, koja u planeti Zemlji prepoznaje svoj novi dom.  

Flota trisolarijanske vanzemaljske vrste nezadrživo grabi ka Sunčevom sistemu i našoj planeti na koju će se iskrcati za 400 godina. Preko višedimenzionalnih subatomskih čestica „sofona“, vanzemaljci pristupaju svim informacijama kojima raspolaže čovečanstvo, što znači da su zemaljski odbrambeni planovi u potpunosti osujećeni, a istovremeno dalji tehnološki napredak potpuno zamrznut.

Jedino čemu vanzemaljci ne mogu da pristupe jeste ljudski um. Um postaje poslednje bezbedno uporište, a izbavljenje ljudskog roda zavisi od četvorice „zidozornika“, koji poseduju gotovo neograničena ovlašćenja i tajnim strategijama, prevarama i pogrešnim usmeravanjima pokušavaju da onemoguće invaziju trisolarijanaca.

Prevod romana sa kineskog jezika uradio je Bojan Tarabić.

MRAČNA ŠUMA – Liju Cisin

Liju Cisin (1963) je najpopularniji kineski pisac naučne fantastike. Studirao je hidrogradnju, ali je studije napustio 1988. godine da bi potom radio kao inženjer u električnoj centrali.

Devet puta je osvojio nagradu Galaxy (najprestižniju kinesku književnu nagradu za naučnu fantastiku), potom Hugo nagradu 2015. za roman Problem tri tela (prvi je kineski autor ovenčan ovim priznanjem), a 2017. i Locus nagradu (za treći deo trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“), kada je bio nominovan i za nagradu Nebula.

On je prvi kineski autor koji se oprobao u sajberpank žanru romanom Kina 2185, objavljenom 1989. godine. Liju navodi da su na njegov rad najviše uticali Džordž Orvel i Artur Klark.

Njegov najpoznatiji roman, Problem tri tela, adaptiran je za filmsko platno, ali je njegova projekcija odložena 2017. godine na neodređeno vreme. U junu 2019. objavljeno je da je otpočeo projekat animirane adaptacije ovog dela.

Cisinova politička uverenja su prilično usaglašena sa onima koje proklamuje kineska vlada. U intervjuu za Njujorker iz 2019. godine, izjavio je da neopozivo podržava politiku kampova za reedukaciju u Sinkjangu i regulativu o natalitetu („politika jednog deteta“), ali i da se suzdržava od komentara na temu geopolitičkih pitanja u svom delu.