Kratka povest o Agarti - Boris Nad

”Kratka povest o Agarti” – novi roman Borisa Nada

Izdavačka kuća Metaphysica objavila je roman Kratka povest o Agarti Borisa Nada, poznatog mitologa, autora brojnih dela o mitskoj osnovi stvari i sledbenika ideja proslavljenog Dragoša Kalajića.

Agarta, mitsko podzemno kraljevstvo, duhovno jezgro nadzemnog sveta, nedostupno kako običnim ljudima tako i duhovnim tragaocima, hiljadama godina pobuđuje znatiželju velikih istraživača. Počev od drevnih indijskih purana, zatim predanja tibetanskih mistika, koji se smatraju baštinicima ovog duhovnog predanja, pa hermetista zapada, kao što su Bulver Liton i H.P. Blavacka, odvažnih putnika-tragalaca na istok, poput Ostendovskog i Sikorskog, te filozofa koji su bili opijeni ovim nadahnućem, poput Renea Genona i Julijusa Evole, Agarta je mit koji pleni pažnju i zanimanje najumnijih ljudi sveta.

Boris Nad se, takođe, odvažio da krene u potragu za tajnom Agarte. U delu, koje može da se svrsta u rang svetskih klasika, pisac nam, u maniru najvećih majstora pripovedanja, predočava sve nijanse mita o Agarti, posredstvom koga nas upozorava da čovečanstvo stoji pred ambisom uništenja zato što se odreklo duhovnih osnova sveta, tj. izvršilo je ritualno ubistvo Boga.

Posetioci sajta Art-Anima odranije imaju mogućnost da se upoznaju sa literarnim svetovima Borisa Nada protkanim mističnim avanturizmom. A među predstavljenim delima nalazi se i odlomak iz romana Kratka povest o Agarti.

Boris Nad je rođen 1966. godine u Vinkovcima. Diplomirao je na Beogradskom univerzitetu. Objavio je knjige: Vreme imperije (2002), Gozba pobednika (2005), Nova Itaka (2007), Nemi bogovi (2008), Povratak mita (2010), Postapokalipsa (2011), Poslednja Tula (2011), Hiperborejci (Beograd, 2013), Ka postistoriji sveta (Beograd, 2013), Sedam kula Satane (Beograd, 2015), Hiperborejsko nasleđe (2017) i Kratka povest Agarte (2017). Tekstovi su mu prevođeni na engleski, ruski, francuski, portugalski, poljski i grčki jezik.