“Konstantinovo raskršće” najčitanija knjiga u 2010.

Dejan Stojiljković - KONSTANTINOVO RASKRŠĆERoman “Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića, u izdanju Lagune, najčitanija je knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji u 2010. godini, pokazuje tradicionalna godišnja lista koju Narodna biblioteka Srbije objavljuje povodom svog dana, 28. februara – javlja SEEcult.

Stojiljkovićev roman “Konstantinovo raskršće”, za koji je taj niški pisac dobio nagradu “Miloš Crnjanski” za 2009. godinu, inspirisan je legendom prema kojoj su klinovi, kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst, nestali nakon njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut u krunu, drugi stavljen na vrh koplja, dok je treći pretopljen u sečivo mača… Onaj ko bude imao u posedu te tri stvari zavladaće svetom, a prema istoj legendi, treća sveta relikvija nalazi se na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki, odnosno Nišu.

Povodom Dana NBS, dodeljena je i nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka, a to priznanje dobio je roman “Predator” Vladimira Arsenijevića, u izdanju Samizdata B92, koji je na 22. mesto po čitanosti.

Među prvih pet najčitanijih su knjige: “Glasovi u vetru” Grozdane Olujić (Srpska književna zadruga, 2009), dobitnice NIN-ove nagrade za 2009. godinu, roman “Doktor Aron” Vuka Draškovića (Srpska reč, 2009), pisca i lidera Srpskog pokreta obnove, te “Glad” Mirjane Bobić-Mojsilović (Čigoja štampa, Ganeša klub, 2009).

Listu 25 najčitanijih knjiga u 2010. godini možete pogledati na sajtu NBS.