Nightflier’s Bookspace: IPS-ovi novi naslovi

Domaći fandom već gotovo godinu dana poseduje jednu veoma vrednu veb lokaciju, o kojoj se možda i ne zna u meri u kojoj ona to zaslužuje. Reč je o blogu Nightflier’s Bookspace, mladog prevodioca Ivana Jovanovića, zaslužnog za prevode četrdesetak knjiga, uglavnom iz domena fantastike. Na blogu se pored svežih informacija iz sveta domaćeg izdavaštva, mogu naći kvalitetne kritike i komentari, prikazi književnih dela domaćih i stranih autora, prikazi knjiga koje su prevedene na srpski, i onih koje još uvek čekaju da budu prevedene. Blog se prilično redovno osvežava novim tekstovima, koji ponekad govore i o Jovanovićevim prevodilačkim iskustvima. Prema njegovim rečima, uskoro bi trebalo da bude proširen spisak tema kojima će se ubuduće baviti na tom mestu, što podrazumeva veću zastupljenost tekstova o beletristici i visokoj književnosti. Naravno SF/H/F literatura će i dalje biti glavna tema.

 

Upravo na Nightflier’s Bookspace-u nedavno su objavljene informacije o novim IPS-ovim izdanjima. Ovde prenosimo deo spiska koji se odnosi na žanrovska dela:

DOBRI STARI DEMON
Majk Keri

(IPS/Prosveta)

Feliks Kastor je egzorcista slobodnjak, a London je njegovo lovište. Kad natprirodni svet pomahnita, njegove su usluge i te kako tražene. Dobar egzorcista može da naplaćuje koliko god želi i da živi na pakleno visokoj nozi, ali će pre ili kasnije naleteti na duha koji je previše za njega. A onda je igra gotova.

POSTANJE
Bernard Beket

(IPS/Rad)

Godine 2041. počele su prve globalne peščane oluje. Godine 2051. osnovana je Republika, 2052. svet pogađa pandemija, a 2077. počinje Veliki rat. Četrnaestogodišnja Anaks misli da poznaje istoriju. Međutim, tokom ispitivanja saznaje da se prava istorije razlikuje od one iz knjiga.

OLUJNI TALAS
Džim Bučer

(IPS/Rad)

Prvi roman danas najpopularnijeg serijala urbane fantastike, u kojem se čitaoci upoznaju sa čarobnjakom i privatnim detektivom Harijem Koperfildom Drezdenom i svetom magije, vampira i vila, koji postoji paralelno s našom stvarnošću. Čarobnjak Hari Drezden je najbolji u svojoj struci. Iskreno govoreći, on je i jedini koji se time bavi. Kada čikaški policajci dobiju slučaj koji prevazilazi mogućnosti prosečnih smrtnika, dolaze kod njega po odgovore. Naš svet je pun čudnih i magičnih bića koja se baš ne slažu sa ljudima. Tada Hari stupa na scenu.

ZID I KRILAC
Lora Rubi

(IPS/Prosveta)

Priča o sirotoj maloj bogatašici, u kojoj saznajemo dogodovštine iz osnovne škole u Njujorku, u budućnosti, gde skoro svi mogu da lete osim male dvanaestogodišnjakinje koja ubrzo otkriva da ima moć da postane nevidljiva. Ubrzo, devojčica se zatiče u društvu najčudnijih prijatelja i neprijatelja.


KRALJ TRNJA
Greg Kiz

(IPS/Prosveta)

Ova dobro osmišljena knjiga sa izvanredno povezanim dešavanjima prosto pucketa od neizvesnosti i uzbuđenja, od početka do kraja.
Kraljev lugar, hirovita devojka, mladi sveštenik, nemirni avanturista i mladić koji je nenadano postao vitez – svi se oni suočavaju sa zlobnim silama koje potresaju i same temelje kraljevstva, dok se Kralj Trnja, legendarni zloslutnik smrti, budi iz svog sna.

VILENJACI SINTRE
Teri Bruks

(IPS/Prosveta)

U ovoj uzbudljivoj novoj fantastičnoj trilogiji, bestseler autor- Bruks bez ikakvog napora povezuje tolkinovsku magiju svojih knjiga Šanare sa urbanim, postapokaliptičnim svetom svog serijala Reči i Praznine… Dugogodišnji Bruksovi obožavaoci i oni koji se po prvi put sreću sa njim biće prikovani za knjigu.

SENKA MINOTAURA
Alen Gibons

(IPS/Prosveta)

Prva knjiga iz trilogije Legendar. Da možete da birate između „stvarnog života“ i pustolovina iz grčkih mitova koje prkose smrti, sa njihovim junacima i čudovištima, smelim podvizima i bekstvima „za dlaku“ – šta
biste odabrali? Za Feniksa je izbor lak. Kad se uloguje u Legendara, igricu na kojoj radi
njegov otac, može da bude junak.

LEGIJA VAMPIRA
Alen Gibons

(IPS/Prosveta)

Druga knjiga iz trilogije Legendar. Feniks je otkrio jedan takav živi košmar. Armije krvoločnih vampira i zastrašujućih krvoloka, stvorenja iz naših najgorih košmara, namerili su da napadnu naš svet. Ali, Feniks je već susreo tvorca Legije vampira, zlog Gospodara igre, i zna da je ta smrtonosna kompjuterska igra stvarna – mora da pobedi ili se nikada neće vratiti.

GAVRANOVI RATNICI
Alen Gibons

(IPS/Prosveta)

Treća knjiga iz trilogije Legendar. Igra otvara kapiju između našeg sveta i sveta mitova. Gospodar igre gotovo da drži naš svet u svojoj milosti. Četrnaestogodišnji Feniks se već dva puta borio protiv njega u Senci Minotaura i Legiji vampira, ali Gavranovi ratnici je igra na najsloženijem i najsmrtonosnijem nivou. Ovoga puta, sledi konačni sukob.