“Legende o nestanku” – knjiga o okultnom antičkom redu

Mirjana Detelić - Legende o nestankuIzdavačka kuća “Tardis” je upravo objavila knjigu “Legende o nestanku” Mirjane Detelić.

Kao izuzetan poznavalac mitova i legendi, Dr Mirjana Detelić, naučni savetnik u Balkanološkom institutu SANU, u ovoj knjizi pripoveda neobičnu priču o dorkasima, antičkom okultnom redu koji je misteriozno nestao u petom veku pre nove ere.

Prvi put, čitaoci su mogli da se susretnu sa dorkasima u istoimenom romanu Mirjane Detelić objavljenom 2009. godine. Isto delo, ali sada delimično skraćeno, moći će da pročitaju i čitaoci “Legende o nastanku”, s tim što će u ovoj knjizi imati priliku da pročitaju još dve dodatne, obimne celine: “Umetnute strane” i “Drugi odlazak”.

U prvoj celini, “Dorkasi”, opisani su doživljaji i sudbine dorkasa, pripadnika okultnog reda poreklom iz mitskog Atlantisa (Atlantide), koji su otkrili Kamen mudrosti i tajnu putovanja kroz vreme. Zahvaljujući tome misteriozno, bez traga, nestali su iz atinskog svetilišta početkom petog veka pre nove ere, “u doba najvećeg grčkog straha od persijske invazije”.

Druga celina, “Umetnute strane”, nadovezuje se na “Dorkase” serijom kratkih “svedočanstava” o susretima običnih osoba s ukletim putnicima kroz vreme, ispričanih iz suprotne, ljudske perspektive.

Treća celina, “Drugi odlazak”, u čijem naslovu prepoznajemo poigravanje biblijskim predanjem o drugom Hristovom dolasku i semantičkim implikacijama tog dolaska, najšira je u vremenskom rasponu i seže od postanka reda mističnog dorkasa, koji se vezuje za civilizaciju Atlantide i propast legendarnog polisa u kataklizmi, do momenta njihovog konačnog nestanka početkom XXI veka i rađanja nove, savršenije vrste od ljudske — homo universalisa.

Pričom su, dakle, obuhvaćene tri legende o nestanku: legenda o nestanku Dorkasa iz atinskog hrama, kada su prešli u drugu dimezniju postojanja i stekli “privilegiju” putovanja kroz vreme, legenda o njihovom konačnom nestanku, koji je bio cena nastanka homo universalisa, i legenda o nestanku Atlantide, koji se zbio “na početku”.

Knjiga “Legende o nestanku” sadrži 190 strana, mekog je poveza, a košta 450 dinara, ukoliko se naručuje direktno od izdavača.