Neverovatni Miki - Labudoliki paunovi moraju umreti

”Labudoliki paunovi moraju umreti” – roman za buntovnike

Nedavno je u izdanju “Everest Medije” objavljena knjiga “Labudoliki paunovi moraju umreti” Neverovatnog Mikija. Reč je o provokativnom horor-triler romanu o svetu budućnosti koji funkcioniše upravo onako kako je zamislio čovek današnjice.

Misteriozne Kisele kiše naterale su stanovništvo planete da sigurnost potraži ispod zaštitnih kupola – Kišobrana megalopolisa. Beogradom 2168. godine vlada Gradski Sinod i Patrijarh Grada, ljudi su pristojni, vaspitani, svesni važnosti poštovanja oktroisanih kanona, Porodičnog časa i, ništa manje, porodičnih vrednosti. U večeri kada je grad, konačno ispunivši sve zadate uslove, primljen u punopravno članstvo Saveza gradova, neko ili nešto počinje da ubija ljude po sokacima velegrada. Pravi horor nastaje kada “neka još mračnija sila” za koju rade pripadnici KB-a (Krstaške bezbednosti) pokušava da zataška zločin kao da ga nikada nije bilo. Da li će Martin Cvanciger, suspendovani pripadnik narodne zilotije, uspeti da reši ovu misteriju pre nego što i sam postane misterija? Kako će mu u tome pomoći Džeri dečak koji sanja da jede zlatnim viljuškama? Da li će volšebni Mister Smit postati najpoznatiji diler nano-rijalitija u istoriji? Kakva je u svemu tome uloga zagonetnog Kulta za ubijanje zgodnih plavušana? I zašto labudoliki paunovi moraju umreti?

Dragan Jovićević, urednik kulture u NIN-u o “Labudolikim paunovima” kaže: “U Srbiji budućnosti ništa nije na svome mestu a opet je sve nekako lako zamislivo i prepoznatljivo. Iako vizuelno posve drukčije, nije teško poverovati da će paradoks življenja Srbijicu dovesti u poziciju sličnu onoj opisanoj u romanu. I to je užasno zabavno. Neverovatni niže slike bez i trenutka pauze, stalno uvodeći nove likovne i grafičke scene, vrlo pitkim jezikom opisane, poput filmskog ili strip scenarija. U tim slikama, manjina trpi represiju, i Neverovatni se ne ustručava da svom snagom svog kreativnog bića stane na njenu stranu, pokretajući tako u toj zabavnoj priči, kroz čak i bizarne situacija, aktuelna i angažovana pitanja, poput pitanja mira, kontrole naoružanja, rodnih i LGBT prava, religije, ratova, korporativnih udruženja… Verovatno najveći uspeh romana jeste to što brojni likovi i scene deluju kao da su istrgnuti iz svakodnevne štampe, a onda prepušteni vizijama Pazolinija, Dalija i Tarantina. ‘Labudoliki paunovi moraju umreti’ je namenjen onima kojima pobuna nije strana i koji smatraju za sebe da ne pripadaju ‘institucijama sistema’. S druge strane, on je zabavan, drukčiji, pokreće intuiciju, budi maštu. On je za one koji uopšte nemaju problem da zamisle labudolike paunove, i da ih prihvate kao postojeću vrstu. On je za one koji su spremni za pobunu. Jer takvi mogu da razumeju anarhizam Neverovatnog Mikija i da mu svesrdno pristupe.”

Neverovatni Miki a.k.a. Milan Aranđelović je novinar, književni kritičar, urednik magazina “Bookvar”, satiričar i superheroj. Voli kokice, koka-kolu i stripove. Diže 120 kilograma iz benča, pretrči najmanje deset kilometara svakog dana i cilj mu je da istrči maraton. Kada poraste voleo bi da piše scenarija za stripove. Sa smehom odbacuje “optužbe” da bi mogao da avanzuje u književnika. “Razmišljam da podnesem tužbu protiv tih klevetnika”, često u šali kaže o ovim govorkanjima.

Roman je moguće naručiti direktno od autora na sajtu neverovatnimiki.com, od izdavača na sajtu everest.rs, kao i u svim većim knjižarama širom Srbije.

Neverovatni Miki - Labudoliki paunovi moraju umreti
Neverovatni Miki – Labudoliki paunovi moraju umreti