Ransom Rigs - Grad pustoduha

Objavljen ”Grad pustoduha” Ransoma Rigsa

Ransom Rigs - Grad pustoduhaU izdanju novosadskog “Orfelina”, objavljen je roman “Grad pustoduha” američkog pisca i režisera Ransoma Rigsa.

Reč je o nastavku neobičnog romana “Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu” u kome se proza prepliće i nadopunjuje fotografijama. Na istovetan način funkcioniše narativ “Grada pustoduha”, u kome se nastavlja avantura mladog Džejkoba, koji zajedno sa prijateljima pokušava da pobegne ispred armije smrtonosnih čudovišta, a spas će pokušati da pronađu u Londonu pod bombama, septembra 1940.

“Grad pustoduha” uvlači čitaoce u bogato izmaštani svet telepatije i vremenskih petlji, cirkuskih karnevala i menjača oblika – svet nastanjen odraslim “čudnovatim”, krvoločnim stvorovima i fantastičnom menažerijom tajanstvenih životinja.

Do objavljivanja prve knjige iz serijala došlo je tako što je Ransom Rigs skupio neobične starinske fotografije i ponudio ih izdavaču za monografiju, ali je na sugestiju urednika, fotografije iskoristio kao inspirarciju za pisanje proznih fragmenata knjige “Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu”.

Roman se ubrzo po objavljivanju našao na Njujork Tajmsovoj listi najprodavanijih izdanja, a prava za snimanje filmske adaptacije otkupio je “20th Century Fox”. Da je reč o projektu od koga se očekuje mnogo, govori podatak da je režija poverena legendarnom Timu Bartonu, a scenario će uraditi Džejn Goldman (“X-Men: First Class”, “Kick-Ass”, “Stardust”).

“Grad pustoduha” objavljen je na srpskom jeziku samo nekoliko meseci nakon izvornika.

{youtube}fTH_G1IY6yA{/youtube}

{youtube}STL9oKOJbWA{/youtube}