Džo Volton - Oni drugi

Blistavo delo svetske fantastike u domaćim knjižarama

Džo Volton - Oni drugiNedavno je u izdanju “Čarobne knjige” objavljen jedan od najočekivanijih naslova fantastike ove godine, roman “Oni drugi” kanadske književnice Džo Volton. Ovo ostvarenje je jedno od svega sedam knjiženih dela koja su dobila nominacije za tri najveće nagrade u žanru fantastike: “Nebulu”, “Hugo” i “Svetsku nagradu za fantastiku”.

Roman “Oni drugi” pisan u obliku dnevnika, prati život neobične petnaestogodišnje devojčice Morvene, koja stanuje u Velsu sa majkom vičnom mračnoj magiji. Vreme ispunjava čitajući fantastiku i družeći se sa duhovima koji nastanjuju industrijske ruševine. Kada njena majka pokuša da potčini duhove mračnim ciljevima, Mori je prinuđena da joj se suprotstavi u bici u kojoj će ona biti osakaćena, a njena sestra bliznakinja ubijena. Smeštaju je u internat u Engleskoj – mesto koje je sve osim magičnog. Odbačena i usamljena, ona iskušava sudbinu tako što se i sama bavi magijom, pokušavajući da nađe prijatelje slične sebi. Ali time samo uspeva ponovo da na sebe skrene pažnju gnevne majke.

Ova priča o teškom odrastanju i bekstvu od drevne magije dobila je 2011. i 2012. godine dve najznačajnije svetske književne nagrade za fantastiku “Hugo” i “Nebulu”, kao i prestižnu nagradu “British Fantasy”.

Džo Volton (1964) je velško-kanadska spisateljica i pesnikinja. Osvojila je brojne književne nagrade, među kojima su Nagrada “Džon V. Kembel” za najboljeg novog pisca (2002. godine) i “Svetska nagrada za fantastiku” (za roman “Tooth and Claw” 2004. godine). Njen roman “Ha’penny” je dobitnik Nagrade “Prometej” za 2008. godinu, a roman “Lifelode” je 2010. godine osvojio Nagradu “Mythopoeic”.