Igra prestola

Šta nas čeka u 4. sezoni “Igre prestola”?

Game of ThronesOvog leta počinje snimanje 4. sezone fantastičnog dramskog spektakla “Igra prestola”, koji na male ekrane stiže na proleće 2014. godine.

Kako prenosi B92.net, četvrta sezona “Igre prestola” obuhvatiće drugu polovinu treće knjige iz  ciklusa “Pesma leda i vatre” Džordža R.R. Martina.

Na ekranizaciju čekaju još dva napisana Martinova romana (“Gozba vrana” i “Ples zmajeva”), a Martin trenutno piše šestu knjigu (“Vetrovi zime”). On planira ciklus da zaključi sedmim romanom pod nazivom “San o proleću”.

Adaptacija “Gozbe vrana” mogla bi da se pokaže nešto zahtevnijim zadatkom nego što je bila adaptacija treće knjige “Oluja mačeva”, koju većina fanova izdvaja kao najdraži roman iz Martinovog ciklusa, dok se četvrta knjiga smatra njegovim najslabijim nastavkom.

“Gozba vrana” uvodi nova lica pa je manje pažnje posvećeno omiljenim likovima – Tirionu, Deneris i Džonu. Obzirom na to da se događaji 4. i 5. knjige velikim delom preklapaju, serija će istovremeno pratiti obe kako bi se osigurala hronološka konzistentnost.”

Kad su ga pitali o radnji četvrte sezone serijala, izvršni producent Dejvid Beniof je rekao: “Ne mogu vam tačno reći koje delove ćemo zadržati, a koje odbaciti. Već smo došli do tačke gde imamo veliki broj likova, posebno u trećoj sezoni gde upoznajemo još novih. Zbog budžeta i vremena trajanja same epizode, nemoguće je obraditi svaki detalj radnje, posvetiti pažnju svakom liku, svakih nekoliko minuta skakati na 30-ak različitih likova koji se nalaze na različitim mestima. To je zamka u koju je lako moguće upasti i mi ćemo se potruditi da je izbegnemo.”

Njegovog kolegu Dena Vajsa više brine da li će Martin svoj ciklus uspeti da završi na vreme ili će ga serija stići sa radnjom. Taj problem su fanovi istakli čim je serija dobila zeleno svetlo za snimanje prve sezone. Martinu je za poslednju, petu knjigu trebalo pet godina, a objavljena je 2011. godine.

Sam Džordž Martin nije pokazao zabrinutost. Izjavio je kako scenaristi imaju dovoljno materijala da bez problema dalje snimaju seriju: “Još uvek sam u prednosti zbog nekoliko velikih romana koji nisu ekranizovani. Ukoliko scenaristi uključe celokupnu radnju knjiga, neće me stići. U suprotnom nas očekuju vrlo zanimljivi razgovori.”