Unezverijada

Unezverijada - Ilija Bakić

Unezverijada - Ilija Bakić


Ilija Bakić
FUTURISTA U ODSTUPANJU 

ILI UNEZVERIJADA

Izdavač: Tardis
Broj strana: 102 strane
Povez: mek
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-6099-037-4

 

“Futurista u odstupanju ili Unezverijada” svojevrsni je književni eksperiment zasnovan na poigravanju biografijama istaknutih pripadnika avangardne umetnosti između dva svetska rata. 

Velikani umetnosti prve polovine dvadesetog veka Breton, Cara, Marineti, Tangi i Dali u “Unezverijadi” dobijaju avatare ABre-ton, TCar, NMarineti, ITangi i SDali i bivaju transponovani u antiutopijski stimpank svet, prožet fragmentima gibsonovskog sajberpanka.

U ovom paralelnom univerzumu Evrope s početka prošlog veka, kaldrmisanim ulicama boemskog Pariza voze se parotramvaji, parobusi, nebom lete moćni dirižabli i baloni. Mračna strana tog sveta krije sajberplaćenike koji po narudžbi svojim žrtvama brišu sve slike iz mozga i očiju, a etrom se šire zvuci i slike iz misterioznih Gnommašina prenoseći proglase NadPape ABre-Tona.

 

 

 IZ POGOVORA: 

 

ŠTA RADE GNOMI U KAMERI? ili IMAJU LI TUĐE OČI DUŠU

“Unezverijada svakako potvrđuje da je Ilija Bakić jedan od najosobenijih srpskih prozaista: mračan, duhovit, stilski prepoznatljiv, a uz to i pisac neiscrpne mašte, koja uvek uspeva da nađe onaj elemenat oneobičenja, onaj obrt koji trgne, zbuni, obraduje, pomeri čitaoca. […] Intelektualan bez pretencioznosti, duhovit bez napora, ali i zastrašujući po pitanjima koja postavlja Bakićev književni Vavilon gradi se sam za sebe, magnetski privlačan za one koji uživaju u njegovoj prozi, koja je davno napustila žanrovske ramove i stege” (…)

Ljiljana Pešikan-Ljuštanović

 

KRITIKA U ODSTUPANJU ili O BAKIĆEVOJ UNEZVERIJADI 

“Ovaj, i inače zanimljiv i duhovit književni eksperiment, zasnovan na smelom poigravanju biografijama narečenih umetničkih veličina koje su transponovane u milje prepoznatljive stimpank ikonografije dodatno je začinjen izletom u vode sajberpanka. Naime, okvirna priča, i sama fragmentarne prirode, sadrži fragment sajberpank romana, napisanog tipičnim gibsonovskim sajberslengom, u kome je sve virt i kiber, i sve se, dakako, vrti oko sajberplaćenika koji treba da ukloni tajanstvenu metu. Osim drugih zasluga, ovo je i dobra pokazna vežba kako (Lako? Teško?) pisati sajberpank. Reč je, naravno, o još jednoj parodiji, ili pastišu, ili posveti, u zavisnosti od toga kako pristupimo Bakićevoj Unezverijadi” (…)

 Zorica Đergović-Joksimović

 

INTERVJU

TRAGANJE ZA DRUGAČIJIM IZRAZOM
Razgovor vodio: Dušan Vidaković

“‘Unezverijada’, na prvom nivou čitanja, pripoveda o alternativnom svetu posle Prvog svetskog rata, o čudesima koja taj svet čine izuzetnim naspram onoga iz naše realnosti. Roman bi se mogao svrstati u stim-pank, podžanr naučne fantastike nastao pre tridesetak godina kao izdanak prevratničkog kiber-panka. Stim-pank meša tradicije viktorijanske epohe i industrijske revolucije oličene u parnoj mašini sa naučnim racionalizmom 20. veka. Preciznosti radi, ‘Unezverijada’, obzirom na godine u kojima se dešava, spada u podgrupu deko (od ‘art deko’) ili dizel pank, jer je dizel zamenio paru kao glavni pokretački fluid”, kaže Bakić u intervjuu za novosadski Dnevnik. (…)

(Dnevnik, Novi Sad)

 


Ilija Bakić (1960) je srpski pesnik, pripovedač, romansijer, književni i strip kritičar, urednik. Veliki deo književnog opusa mu je vezan za fantastiku i avangardnu književnost, naročito signalizam. Do sada je objavio osamnaest knjiga, a za zbirku naučnofantastičnih priča “U odvajanju” (2009) osvojio je nagradu za najbolju knjigu Društva književnika Vojvodine.

/* */