06. jun 1985.

INDONEŽANSKI TURISTIČKI RAJ POSTAO OSTRVO PROKLETIH

Piše: Tim Rot

Najmanje tri stotine lica poginulo je u zombi najezdi koja se odigrala juče u hotelskom kompleksu Astorija na indonežanskom ostrvu Bava. Broj nestalih premašuje dve hiljade, pa se strahuje da je broj nastradalih znatno veći. Nešto više od 250 preživelih smešteno je u bolničkom komplesku na ostrvu Nias. Dvoje hospitalizovanih preminulo je od posledica srčanih udara prouzrokovanih tragedijom, dvadeset i dvoje je zadržano na posmatranju zbog mogućih ujeda zombija dok preostali povređeni nisu u životnoj opasnosti. Potvrđeno je da više od polovine nastradalih i nestalih čine izraelski državljani, izjavio je premijer Izraela Šimon Peres. Vlada Izraela proglasila je trodnevnu žalost.

Prema poslednjim informacijama, na Bavi je u trenutku nesreće u tri hotela boravilo oko dve i po hiljade ljudi, uglavnom turista iz Izraela, ali i drugih zemalja uključujući Sjedinjene Američke Države, Švajcarsku, Nemačku, Francusku, Dansku, Norvešku, Jugoslaviju i Englesku. Luksuzni hotelski kompleks Astorija izgrađen je 1977. godine i već gotovo čitavu deceniju predstavlja jednu od omiljenih putnih destinacija dobro situiranih turista.

Uzroci nesreće još nisu poznati, ali se sumnja da se radi o terorističkom napadu. Mada nijedna grupa nije preuzela odgovornost, analitičari ocenjuju da se tragedija na Bavi može dovesti u vezu sa ekstremističkim krilom Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO). Ako su tačne pretpostavke da je u pitanju teroristički napad ovo će biti prvi put da je u tu svrhu korišćen zombifikujući Z-virus.

Jedan od preživelih, francuski državljanin Fransoa Dipon izjavio je za agenciju Frans-Pres da se sve odigralo munjevito.

“Sve se dogodilo tako brzo. Hotelsko zdanje je obavio gust zeleni dim u roku od svega nekoliko minuta. Nedugo zatim, možda samo 15-20 minuta kasnije, počela je najezda zombija. Na sreću, sa porodicom i prijateljima nalazio sam se na južnoj strani ostrva, u blizini pristaništa, tako da sam na vreme uspeo da napustim Bavu“, rekao je Dipon.

Dosadašnja istraga je utvrdila da se incident dogodio sinoć, oko 20 sati po lokalnom vremenu. Veruje se da su dejstvu gasa odmah podlegli strani turisti koji su se nalazili u hotelu Astorija ili njegovoj blizini, kao i hotelsko osoblje. Pretpostavlja se da su zbog jake koncentracije Z-virusa tela pokojnika reanimirana u roku od svega desetak minuta od trenutka smrti.

Izraelski presednik Haim Hercog doputovao je jutros u Džakartu gde je s indonežanskim predsednikom Suhartom posetio preživele. Prethodno su povređene posetili i visoki zvaničnici dve zemlje, uključujući i izraelskog ministra odbrane Jicaka Rabina. Sjedinjene Američke Države, Francuska i Engleska hitno su na mesto tragedije uputile lekarske ekipe.

Indonežanska vlada je izrazila žaljenje zbog tragedije na Bavi. Vlada je za večeras zakazala vanrednu sednicu.

Odlukom vlade, sutra je u Indoneziji dan žalosti.

Američki državni sekretar Džordž Šulc izrazio je saučešće porodicama nastradalih na Bavi. On je rekao novinarima da će nadležni uraditi sve što je u njihovoj moći da se što detaljnije pretraži teren i obavi istraga kako bi se tačno utvrdio uzrok ove tragedije. Na poziv indonežanskog Ministartsva bezbednosti, Sjedinjene Američke Države će poslati tim stručnjaka koji će pomoći u utvrđivanju uzroka tragedije i okolnosti pod kojima se dogodila.