O NAMA

Sajt Art-Anima je posvećen promociji književne fantastike i kreativnom pisanju. Pokrenut sredinom maja 2006. godine, sajt je do sada proznim radovima, prikazima, esejima i teorijskim radovima predstavio oko stotinu pisaca, kritičara, esejista i teoretičara žanrova iz domena fantastike, koji stvaraju, ili su stvarali, na prostorima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ispred sajta smo do sada organizovali više literarnih konkursa posvećenih kratkoj priči na kojima je učešće uzelo nekoliko stotina autora iz regiona, a najbolji radovi sa tih konkursa objavljeni su u raznim zbornicima, književnim časopisima i nedeljnim listovima s kojima smo imali saradnju.

2014. godine pokrenuli smo Festival fantastične književnosti “Art-Anima” čiji je primarni cilj bio podizanje interesovanja stručne i široke javnosti za ovu vrstu literarne prakse. Počasni gost prvog izdanja Festivala bio je prof. dr Zoran Živković, kome je poslednjeg dana manifestacije uručena i simbolična nagrada “Art-Anima” za doprinos popularizaciji fantastične književnosti na našim prostorima.

Iste godine, u saradnji sa izdavačkom kućom “Čarobna knjiga” pokrenuli smo almanah “Književna fantastika”, svojevrsnu štampanu refleksiju web-stranice “Art-Anima”, u kome, osim proznih tekstova najpoznatijih i najkvalitetnijih domaćih autora fantastike, čitaoci mogu pronaći i probrane teorijsko-esejističke priloge vrhunskih domaćih proučavalaca ove vrste književnog stvaralaštva. Od 2017. godine publikaciju objavljujemo u saradnji sa “Kontrast izdavaštvom”.

Od početka rada, sajt je upućen na saradnju sa najboljim piscima fantastike iz Srbije i regiona, ipak jedna od naših najvažnijih misija je stvaranje uslova za razvoj mladih, neafrimisanih autora.

Vlasnik i urednik sajta:
Dragoljub Igrošanac
digrosanac@yahoo.com
dragoljub.igrosanac@art-anima.com