Author Topic: Objavljen almanah "Književna fantastika"  (Read 2888 times)

0 Members i 1 gost pregledaju ovu temu.

Offline Draza

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 5.803
  • View Profile
  • http://www.art-anima.com
  • Email
Objavljen almanah "Književna fantastika"
« on: 13.05.2014. 09:49:43 »


Tačno na osmu godišnjicu postojanja sajta za promociju fantastične književnosti "Art-Anima", izašao je prvi broj almanaha "Književna fantastika", koji u potpunosti sledi koncept poznatog internet prethodnika, ali sada u štampanom obliku. Almanah objavljuje izdavačka kuća "Čarobna knjiga", a autor projekta je Dragoljub Igrošanac, vlasnik i urednik sajta "Art-Anima".

Pored predstavljanja odabranih proznih dela domaćih autora, značajan deo "Književne fantastike" čini esejistika, pri čemu je prednost data akademskom proučavanju i promišljanju žanrovske književnosti. Tu su i intervjui sa poznatim srpskim piscima, prikazi domaćih i stranih literarnih ostvarenja, tekst o popularnosti distopijskog žanra među mladim čitaocima, preporuke SF klasika, kao i segment posvećen poeziji.

Almanah će biti dostupan čitaocima već na mini-sajmu predstojećeg Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" (UK Palilula, 15-17. maj), a prva zvanična promocija biće održana na istom mestu 17. maja u 20 časova.Sadržaj:

REČ UREDNIKA

PRIČE
Goran Skrobonja – "Lift"
Ilija Bakić – "Prosjak"
Adrijan Sarajlija – "Zrno"
Pavle Zelić – "Ribe hodaju"
Zoran Jakšić – "Bezdan"
Ivan Nešić – "Obasut poljupcima u noći bez mesečine"
Aleksandar Žiljak – "Der Eisendrache"
Darko Tuševljaković – "Ljudske vibracije"
Oto Oltvanji – "Oči boje biske"
Zoran Živković – "Susret pred kućom"

OGLEDI
Dejan Ognjanović – "Propast sveta nije šteta: Motiv katastrofe u delima Dž.G. Balarda"
Zoran Živković – "Hronomocija"
Mladen Jakovljević – "Heterotopija u Ubiku i Tamnom skeniranju Filipa K. Dika"
Zorica Đergović Joksimović – "Utopija i nemoguće - Gvozdena peta danas"
Goran Skrobonja – "Brkati Tralfamadorijanac iliti Pisoar Kurta Vonegata"

ISTRAŽIVANJE
Ksenija Prodanović – "Zašto je distopija toliko popularna kod mladih"

INTERVJUI
Razgovor sa Zoranom Živkovićem (vodio Majkl Morison)
Razgovor sa Slobodanom Vladušićem (vodio Pavle Zelić)
Razgovor sa Minom Todorović (vodio Đorđe Bajić)

POEZIJA
Slobodan Vukanović

PRIKAZI
"Okean na kraju puteljka" - Nil Gejmen
"Britansko pitanje" - Kim Njumen i Judžin Bern
"Ogledalo za vampira" - Adrijan Sarajlija
"Sva Teslina deca" - Goran Skrobonja
Dve moguće budućnosti – paralelni prikaz "Zovite ju Zemlja" Ivana Lutza i "Digitalni ugljenik" Ričarda Morgana

OBAVEZNA SF LEKTIRA
Preporuke pisca Ivana Lutza

O AUTORIMA

Offline Draza

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 5.803
  • View Profile
  • http://www.art-anima.com
  • Email
Čarobna knjiga: "Književna fantastika" - naslov meseca
« Reply #1 on: 06.06.2014. 11:30:49 »


Izdavačka kuća "Čarobna knjiga" proglasila je almanah "Književna fantastika" za naslov meseca.

Almanah je u izdanju pomenute izdavačke kuće objavljen povodom osam godina postojanja sajta posvećenog fantastičnoj književnosti Art-Anima.com, a u prodaji se našao polovinom maja, uoči održavanja prvog srpskog Festivala fantastične književnosti.

"Književna fantastika" na 256 strana donosi mnoštvo tekstova razvrstanih u sedam celina posvećenih proznom stvaralaštvu, esejistici, istraživanju, intervjuima, prikazima, poeziji ali i preporukama klasičnih ostvarenja žanrovske literature.

Zastupljeni su prilozi dvadesetak domaćih i regionalnih pisaca, kritičara i teoretičara žanrovske literature: Zorana Živkovića, Gorana Skrobonje, Dejana Ognjanovića, Zorice Đergović Joksimović, Ilije Bakića, Zorana Jakšića, Ivana Nešića, Ota Oltvanjija, Slobodana Vladušića, Aleksandra Žiljka, Adrijana Sarajlije, Pavla Zelića, Darka Tuševljakovića, Đorđa Bajića, Mladena Jakovljevića, Ksenije Prodanović, Ivana Lutza, Slobodana Vukanovića, Mine D. Todorović, Aleksandra Jugovića. Urednik i idejni tvorac ove publikacije je Dragoljub Igrošanac, vlasnik sajta Art-Anima.

Za sredinu juna najavljene su dve beogradske promocije almanaha: u ponedeljak 16. juna (19h) u okviru programa Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" (I sprat Doma omladine Beograda); i u utorka 17. juna (19h) u Ustanovi kulture Vuk Karadžić (Kralja Aleksandra 77a). Ulaz na obe književne večeri biće slobodan.

Almanah "Književna fantastika" dostupan je u svim bolje opremljenim knjižarama, a može se naručiti i putem sajta izdavačke kuće "Čarobna knjiga".

Offline Draza

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 5.803
  • View Profile
  • http://www.art-anima.com
  • Email
Dve promocije almanaha "Književna fantastika"
« Reply #2 on: 11.06.2014. 09:41:30 »


Početkom naredne nedelje u Beogradu će biti upriličene dve promocije almanaha "Književna fantastika" koji je nedavno objavljen u izdanju izdavačke kuće "Čarobna knjiga".

Prvo predstavljanje časopisa biće organizovano u ponedeljak 16. juna (19h) u Domu omladine Beograda (mala sala na I spratu), u okviru redovnog programa Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić". Tom prilikom o almanahu će govoriti pisci Goran Skrobonja, Pavle Zelić i urednik Dragoljub Igrošanac, a moderator će biti Žarko Milićević.

Narednog dana, 17. juna (19h) u Ustanovi kulture Vuk Karadžić (Kralja Aleksandra 77a), biće priređena druga promocija na kojoj će učešće uzeti Zoran Živković, Goran Skrobonja, Đorđe Bajić i Dragoljub Igrošanac. Književno veče vodiće Irena Dajić.

Almanah "Književna fantastika" predstavlja usko specijalizovani časopis namenjen književnoj praksi koja neguje elemente oneobi;ajenog. Almanah sledi koncept sajta za promociju fantastične književnosti "Art-Anima" i pokušava da čitaocima predstavi presek aktuelnih dometa domaće i regionalne scene ove vrste književnosti, ne samo kroz predstavljanje proznog stvaralaštva, već i kroz esejističke priloge, intervjue, novinarska istraživanja, prikaze i preporuke.

Časopis na 256 strana donosi trideset priloga nekih od najznačajnijih srpskih i regionalnih stvaralaca, proučavalaca i kritičara književne fantastike, a moguće ga je nabaviti u svim bolje snabdevenim knjižarama ili direktnom porudžbinom od izdavača.

Offline Draza

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 5.803
  • View Profile
  • http://www.art-anima.com
  • Email
Odg: Objavljen almanah "Književna fantastika"
« Reply #3 on: 16.06.2014. 09:29:08 »
Samo da podsetim da se prva, od dve gore navedene promocije almanaha, održava danas. ;)

Offline Draza

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 5.803
  • View Profile
  • http://www.art-anima.com
  • Email
Odg: Objavljen almanah "Književna fantastika"
« Reply #4 on: 17.06.2014. 10:37:25 »
Sinoć je održana interesantna promocija "Književne fantastike" u okviru redovnog programa Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić". Ko nije bio u mogućnosti tamo da se pojavi, večeras ima novu priliku. Promocija almanaha biće upriličena u UK Vuk (Bul. kralja Aleksandra 77a) s početkom u 19h. Učesnici su: Zoran Živković, Goran Skrobonja, Đorđe Bajić i Dragoljub Igrošanac. Moderator je Ivana Dajić. Ulaz je slobodan!

Offline Draza

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 5.803
  • View Profile
  • http://www.art-anima.com
  • Email
Dva prikaza almanaha ''Književna fantastika''
« Reply #5 on: 10.10.2014. 16:51:42 »


Početkom septembra u dnevnim listovima "Blic" i "Dnevnik" objavljeni su prikazi almanaha "Književna fantastika", koji je priređen i publikovan zahvaljujući saradnji izdavačke kuće "Čarobna knjiga" i sajta za promociju fantastične književnosti "Art-Anima".

U nedeljnom dodatku lista "Blic" - "Blic Knjiga" od 07. septembra, štampan je prikaz iz pera književnog kritičara Slobodana Ivkova, koji je između ostalog o ovoj publikaciji rekao:

"Ovaj godišnjak, raskošnog i raznovrsnog sadržaja odista opravdano zauzima reprezentativnu ulogu i predstavlja verodostojan, prvenstveno informativan presek domaće i svetske S/SF-scene, kako njenog spisateljskog, tako i teorijskog segmenta. Naravno da za naše urednike, priređivače i izdavače u Srbiji postoji oho-ho prostora za još nekoliko istovrsno i istovremeno uobličenih sličnih zbornika ili antologija, jer povoda i ostvarenja je odista mnogo, ali ovaj sadrži gotovo sve tipove ovakvog stvaralaštva i komentare povodom njega".

Samo dan kasnije u novosadskom listu "Dnevnik" objavljen je prikaz potpisan od strane Ilije Bakića, dugogodišnjeg saradnika sajta "Art-Anima", pisca i vrsnog poznavaoca ove vrste književnosti. Poredivši almanah sa sličnim domaćim publikacijama objavljivanim u prošlosti, "Andromedom" i "Monolitom", on u prikazu ističe sledeće zapažanje:

"'Književna fantastika' baštini iskustva almanaha prethodnika ali odlazi i korak dalje. 'Andromeda' i 'Monolit' su objavljivali romane, novele, priče, poeziju i eseje i tako donosili teško dostupne informacije o svetskim dometima naučne fantastike; povremeno su objavljivali i dela domaćih pisaca. 'Književna fantastika' isključivo se bavi domaćom fantastikom odnosno teorijskim radovima domaćih autora".

Oba prikaza almanaha "Književna fantastika" u celini možete da pročitate na sajtu "Art-Anima". Tekst Slobodana Ivkova se nalazi u rubrici "Skenirana fantastika", dok je tekst Ilije Bakića objavljen u redovnoj rubrici "Prikazi".